Overslaan en naar de inhoud gaan
Start je eigen Burger Business
Terug naar overzicht

5 vragen en antwoorden over franchise

En alles dat daarbij komt kijken!

Tips&tricks

Franchise, wat is dat eigenlijk? Welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? En ook niet onbelangrijk, wat kost het? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Lees meer...
1. Wat is franchise?

Simpel gezegd is franchising een overeenkomst tussen de franchisegever (de eigenaar van de formule) en de franchisenemer (de zelfstandig ondernemer). De franchisegever heeft een succesvol concept of formule en geeft de franchisenemers de mogelijkheid om volgens datzelfde concept hun eigen succesvolle bedrijf op te bouwen. In ruil daarvoor betalen de franchisenemers een vergoeding aan de franchisegever. Uiteindelijk is het doel van franchise dat beide partijen profiteren van de hechte vorm van samenwerking. Een win-win situatie dus!

2. Wat zijn de voordelen van franchise?

Franchise kan veel onzekerheid wegnemen. Fijn, want als ondernemer komt er veel op je af, zeker in het begin. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

Bewezen concept: Je sluit je aan bij een bekende en succesvolle formule die het klappen van de zweep kent. Kortom, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Ondersteuning: Als ondernemer word je op allerlei vlakken ontzorgd en ondersteund, van de opstart en administratie tot de inkoop en marketing. Zo kun jij je bezighouden met waar je goed in bent: ondernemen.

Minder risico: Zeker als starter is je risico minder groot. Vanaf dag één lift je mee op het imago en het succes van de formule en ben je herkenbaar voor klanten. Daarnaast sta je er niet alleen voor; je kunt altijd terugvallen op de kennis en expertise van de formule.

Kostenvoordeel: Omdat veel zaken centraal geregeld zijn, profiteer je van schaalvoordelen. Zeker op het gebied van inkoop en marketing is dit interessant.

3. Wat zijn de nadelen van franchise?

Uiteraard brengt franchise ook enkele nadelen met zich mee. De belangrijkste brengen we hieronder voor je in kaart:

Minder vrijheid: Je bent gebonden aan de formule en moet je daarom aanpassen en houden aan bepaalde regels, richtlijnen en procedures. Hoe strikt deze regels zijn, verschilt per formule.

Afhankelijkheid: Als franchisenemer draag je een deel van je inkomsten af aan de franchisegever (fee). Dit is de vergoeding voor het profiteren van de franchisevoordelen.

Bedrijfsoverdracht: Als je wilt stoppen als franchisenemer, dan kan het overdragen van je bedrijf aan een derde partij minder makkelijk zijn. Vaak heb je hiervoor toestemming nodig van de franchisegever.

4. Wat kost franchise?

Deelname aan een franchiseformule vraagt om een investering. Als franchisenemer betaal je een bijdrage aan de franchiseorganisatie. Deze inkomsten heeft de organisatie nodig om jou als ondernemer te ondersteunen en de formule te bewaken. Waarvoor je moet betalen en hoeveel, verschilt per formule en hangt samen met de ondersteuning die je krijgt. De vergoedingen die je vrijwel altijd moet betalen zijn:

•    Entreegeld
•    Franchise fee
•    Marketing fee

5. Hoe kan ik franchisenemer worden?

Zorg er eerst voor dat je je goed oriënteert. Doe onderzoek naar franchise, de branche en vraag informatiebrochures op bij verschillende formules. Let er bijvoorbeeld op dat franchiseorganisaties vaak verschillende voorwaarden stellen, zoals ervaring, competenties en eigen vermogen. Is er een formule die jouw interesse heeft gewekt? Ga dan eens op gesprek. Een eerste kennismaking is altijd vrijblijvend en een goede manier om meer informatie te krijgen, vragen te stellen en kennis te maken met de formule. Is er een wederzijdse klik? Dan ga je samen met de formule het traject in op weg naar het ondernemerschap.

 

Staat jouw vraag er niet bij?

Vraag ons maar raak!

Franchise is uiteraard niet in een paar vragen en antwoorden te vatten. Logisch dus als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend onze informatiebrochure bomvol informatie aan.

Wellicht ook interessant

  • Start je eigen Burger Business
    Tips&tricks

    De 5 meest gestelde vragen over ondernemen bij Burger Business

    Waarom zou jij jezelf als ondernemer bij Burger Business aansluiten? Wat kun je verwachten? En hoe zit het met de financiën? Wij geven antwoord op de meest voorkomende vragen. 

    Lees meer
  • Start je eigen Burger Business
    Tips&tricks

    Franchisen zonder eigen vermogen, kan dat?

    De knoop is door: je kiest voor franchise. Maar welke kosten komen daarbij kijken? En hoe kom jij aan dat geld? Wij vertellen je meer over de financiering en de mogelijkheden voor starters, met óf zonder eigen vermogen.

    Lees meer
  • Start je eigen Burger Business
    Tips&tricks

    In 10 stappen naar franchisenemer

    Je eigen Burger Business… Begin jij al te glunderen bij de gedachte hieraan? Voor het zover is, zijn er een aantal fases die je doorloopt. Wij vertellen je meer over de stappen tot franchiser.

    Lees meer