Overslaan en naar de inhoud gaan
Start je eigen Burger Business

Hoeveel eigen vermogen heb ik nodig om te starten met franchise?

Wij geven antwoord!

Tips&tricks

Franchisenemer worden betekent investeren. In tijd, in energie, maar ook op financieel gebied. Om te starten als ondernemer is er eigen vermogen nodig. Maar om hoeveel geld gaat dit? Wij vertellen je meer!

Lees meer...

Wat is eigen vermogen?

Laten we beginnen met de vraag wat eigen vermogen eigenlijk is. Het eigen vermogen is de waarde van al je bezittingen, verminderd met de waarde van alle schulden. Bezittingen kunnen bijvoorbeeld aandelen, een tweede woning, antiek en tegoeden zijn. Het is dus meer dan alleen het geld wat je op de bank hebt staan.

Waarom is er eigen vermogen nodig?

Franchise vraagt om een investering. In de meeste gevallen zal er niet genoeg spaargeld zijn om de totale investering te bekostigen, dus leen je een groot deel bij de bank. Gelukkig hebben franchiseorganisaties vaak al goede connecties met een bank, maar om goedkeuring op je lening te krijgen is er eigen vermogen vereist. De bank wil het uitgeleende bedrag natuurlijk wel terugkrijgen, dus is op zoek naar zekerheid en ziet het eigen vermogen als garantie.

Hoeveel eigen vermogen heb ik nodig?

Dan is de volgende – logische – vraag natuurlijk hoeveel eigen vermogen jij daadwerkelijk nodig hebt. Bedenk: hoe meer eigen vermogen, hoe gunstiger het totale financiële plaatje. In de meeste gevallen vraagt de bank een eigen vermogen van 25-30% van de totale investering. Hoe hoog die totale investering is, hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie, de grootte van de winkel, of het een nieuwe of bestaande winkel is, etc. De investering verschilt dus per situatie, maar houd rekening met een bedrag van 150.000 tot 175.000 euro.

Wat als ik niet genoeg eigen vermogen heb?

Zet een eigen zaak dan niet meteen uit je hoofd, want er zijn verschillende mogelijkheden. De oplossing kan zelfs dichterbij zijn dan je denkt. Ga het gesprek eens aan met familie of andere bekenden. Wellicht is er iemand in jouw directe omgeving die bereid is om je te helpen met een achtergestelde lening. Of heb je al eens gedacht aan crowdfunding? Diverse ondernemers hebben op deze manier hun zaak al kunnen openen. En naast de reguliere bank zijn er ook verschillende alternatieve financieringspartijen, zoals Qredits.

Meer weten

Over het financiële plaatje?

Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan te popelen om je meer te vertellen over ondernemen bij Burger Business en de financiën die daarbij komen kijken.

Wellicht ook interessant

 • Start je eigen Burger Business
  Tips&tricks

  Franchisen zonder eigen vermogen, kan dat?

  De knoop is door: je kiest voor franchise. Maar welke kosten komen daarbij kijken? En hoe kom jij aan dat geld? Wij vertellen je meer over de financiering en de mogelijkheden voor starters, met óf zonder eigen vermogen.

  Lees meer
 • Start je eigen Burger Business
  Tips&tricks

  In 10 stappen naar franchisenemer

  Je eigen Burger Business… Begin jij al te glunderen bij de gedachte hieraan? Voor het zover is, zijn er een aantal fases die je doorloopt. Wij vertellen je meer over de stappen tot franchiser.

  Lees meer
 • Start je eigen Burger Business
  Tips&tricks

  5 vragen en antwoorden over franchise

  Franchise, wat is dat eigenlijk? Welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? En ook niet onbelangrijk, wat kost het? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

  Lees meer